Emile Tromme 1914 - 1942

Geboren op 2 augustus 1914 in Grand-Halleux, dicht bij de grens met Duitsland, werkte hij eerst als een schoenmakersassistent en vervolgens als monteur en later als elektricien in het Belgische leger bij de Chasseurs Ardennais.

Gemobiliseerd in 1939.

Volgens zijn personeelsdossier op 19 juni 1940 ging hij op training naar Groot-Brittanië en werd aangeworven door de SOE (Special Operations Executive) voor zijn perfect frans en het kennen van het Duitse district Eupen en Malmedy.

https://en.wikipedia.org/wiki/Special_Operations_Executive 

 

Zijn eerste melding als SOE-geïnspireerde sabotage-missie in België gebeurde op 27 jarige leeftijd, geparachuteerd op 12/13 mei 1941

 

Tromme's codenaam was 'Caesarwitch' naar één van de beroemde paarden op Newmarket.

Bij een volgende sabotagemissie moest het vliegtuig 'Caesarwitch' droppen op St. Vith, vlak bij de grens, maar werd Emile Tromme gedropt in de buurt van Düren in Duitsland, ongeveer twintig mijl ten oosten van Aken. De navigor was vergeten de schakelaar in te drukken om de container die met hem moest worden afgezet lot te laten, zodat hij geen draadloze set of verandering van kleding had.  Niet dat het veel verschil maakte daar hij in een krijgsgevangenenkamp belandde. Hij kon uit het kamp ontsnappen en begaf zich ongemerkt over de grens naar België. Zonder communicatie duurde het vier maanden voordat hij opnieuw contact kon hebben met Londen.

 

Eén andere missie beschrijft dat hij bij St. Vith, ten noorden van Vielsalm werd gedropt en dat zijn zendontvanger bij de landing werd beschadigd. Zonder explosieven kon hij zijn missie niet ondernemen om de bijna 100 meter hoge schoorsteen op te blazen bij de elektriciteitscentrale in de regio van Verviers. Hierdoor nam hij contact op met Adelin L'Heureux, een draadloze operator met codenaam 'Lacquer' die bij Dinant werd gedropt. 'Lacquer' hielp bij het organiseren van sabotagegroepen. Toen Londen op de hoogte werd gesteld van de mislukte missie van Emile Tromme, werd een nieuwe parachutedrop voor hem geregeld.

 

Op 3 oktober 1941, werden vier containers met wapens en 800  pond explosieven gedropt bij Jalhay, ongeveer zes kilometer van Verviers. 

Met de hulp van sergeant Raymond Fischer uit het Belgische leger die was ontsnapt uit een gevangenkamp in Duitsland, wachtten ze op de dropzone, maar werden ze gedwarsboomd toen ze werden omringd door een boze groep lokale dorpelingen gewapend met hooivorken, geërgerd dat ze hun aardappelveld vertrappelde.

De communicaties van 'Lacquer' werden in die periode ontdekt en onderschept. Hij werd gearresteerd en verhoord. 

Emile Tromme werd de volgende dag, 5 oktober 1941 nabij Verviers gearresteerd en gevangen gezet in Beverlo waar hij werd verhoord en gefussillieerd op 25 februari 1942.